Zo kies je de juiste wijn

In een restaurant of op een terras een wijntje bestellen is lekker, en ook een fles in huis halen voor thuis is een prima idee. Maar het kan tegelijk ook best een lastige keuze zijn, met zoveel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Hoe zorg je ervoor dat je de goede wijn te pakken hebt, dat je de beste keuze maakt?

Waar heb je trek in?

Of het nu in een restaurant, op een terras of gewoon thuis is, het belangrijkste is dat je de wijn neemt waar je op dat moment trek in hebt. Ja, zo makkelijk kan het zijn. Natuurlijk zijn er zaken waar je op kan letten, wijnen die goed bij bepaalde gerechten passen of juist wat minder, maar alles begint en eindigt uiteindelijk bij jou. Welke wijn vind jij lekker, en in welke wijn heb jij op dat moment trek. Ergens voor kiezen omdat het zo hoort of omdat anderen dat aanraden dat mag, maar is zeker niet verplicht. Ga je een wijn kopen, of bestel je een glas op een terras of een restaurant, denk dan niet te lang na, en volg vooral je eigen smaak en behoeftes.

Waar wil je hem mee combineren?

Drink je de wijn terwijl je daarnaast ook iets eet, en wil je zeker weten dat de smaken elkaar niet in de weg zitten? Dan kun je daar natuurlijk rekening mee houden. Stelregel is dat witte wijn beter past bij vis, terwijl rode wijn juist beter bij vlees past. Dat heeft te maken met de stoffen in wijn, vlees en vis die met elkaar combineren. Rode wijn en vis smaken vaak niet goed samen, de wijn kan er bitter door gaan smaken, maar let wel op: dit zijn slechts algemene stelregels. Er zijn genoeg uitzonderingen, en ook jouw smaak kan anders zijn dan die van de grootste groep mensen. Je laten adviseren of je inlezen kan dus geen kwaad, maar ook hier geldt weer dat je eigen mening uiteindelijk de doorslag geeft. Kies voor een combinatie die jij lekker vindt, dan zit je altijd goed.

Drinken er anderen mee?

Bestel je een fles wijn voor de hele tafel, of haal je wijn in huis omdat er visite komt? Dan is het netjes om niet alleen naar je eigen smaak te kijken, maar ook die van anderen in beschouwing te nemen. Kies bijvoorbeeld voor een beetje algemene, populaire wijn, een Sauvignon blanc bijvoorbeeld. Dit zijn wijnen die niet voor niets zo populair zijn: de smaken zijn zodanig dat de meeste mensen ze prima te drinken vinden. De meer uitgesproken wijnen kun je bewaren voor momenten waarop je alleen drinkt, of met iemand die dezelfde smaak weet te waarderen.