behandeling van een hernia

Heb jij last van een hevige nekpijn die niet meer wil verdwijnen? En ervaar je een uitstraling van jouw pijn naar jouw armen toe? Of gaat de nekpijn gepaard met aanhoudende tintelingen in je handen? Dan kan het zo zijn dat je kampt met een hernia. Dit is een serieuze aandoening die voor veel ongemak kan zorgen. Maar ondanks de hevigheid van de klachten, is de lichamelijke aandoening doorgaans goed te behandelen.

Hernia: wat is het precies?

Alvorens we naar de behandelmogelijkheden kijken, is het belangrijk om te weten wat een hernia exact is. De term hernia heb je vast weleens voorbij horen komen. Veel mensen grappen weleens bij een bepaalde mate van inspanning dat ze er een hernia van krijgen. Maar zo bespottend als de term regelmatig wordt gebruikt, zo serieus is het. Een hernia is een serieuze lichamelijke aandoening die jouw leven behoorlijk op zijn kop kan zetten. Wanneer je een hernia hebt, is er sprake van een uitstulping van een tussenwervelschijf. Je rug bestaat uit wervels. Tussen deze wervels in bevinden zich tussenwervelschijven. Bij een hernia puilt de elastische kant van deze tussenwervelschijf uit. En dat kan behoorlijk veel pijn veroorzaken. Maar gelukkig is een hernia behandeling nagenoeg altijd mogelijk en effectief!

Opereren in het geval van een nekhernia

Ben jij door een arts met een hernia gediagnosticeerd? Dan wil je uiteraard weten hoe je zo snel mogelijk van de hernia af kunt komen. Je wilt jouw leven weer kunnen oppakken, zonder nek- en/of rugpijn. Voor het verhelpen van een hernia zijn er verschillende behandelmethoden beschikbaar. Op de eerste plaats zal worden gestart met fysiotherapie. Met de uitvoering van bepaalde oefeningen kan de druk op de beknelde zenuw namelijk aanzienlijk afnemen. Werkt de fysiotherapie niet (helemaal)? En is de pijn ondraaglijk? Dan kunnen er geneesmiddelen worden ingezet voor het verminderen voor de zwelling. Blijken voornoemde behandelmethoden niet effectief te zijn? En duurt de pijn al maanden voort? Dan is een nekhernia operatie een goede optie.

Wat kun je van de operatie verwachten?

Als je kampt met een hernia wil je zo snel mogelijk van de pijn worden verlost. In sommige gevallen is een operatie de enige verlossingsmogelijkheid. Ben jij met jouw hernia ook op het punt dat een operatie noodzakelijk is? Dan wil je vanzelfsprekend enigszins weten wat de operatie inhoudt. Tijdens de herniaoperatie wordt de tussenwerveluitstulping verwijderd. Na het verwijderen van de uitstulping krijgt de beknelde zenuw weer meer ruimte. Hierdoor zouden de pijnklachten aanzienlijk moeten afnemen of zelfs volledig moeten verdwijnen. Een herniaoperatie kan dus een slimme stap zijn in de richting van meer (bewegings-)vrijheid en geluk.