Wist jij dit over je zorgverzekering

Je zorgverzekering. Je hebt hem, maar verder… Wat weet jij er eigenlijk van? Je weet waarschijnlijk bij welke verzekeraar je bent aangesloten, je weet waarschijnlijk ook wel wat je maandelijks aan premie betaalt. Maar weet je ook wat er nu eigenlijk precies vergoed wordt? Of je voor je kind ook een verzekering af moet sluiten? En hoe het zit met aanvullende verzekeringen?

Hij is wettelijk verplicht

Om maar met de deur in huis te vallen: een ziektekostenverzekering is niet zomaar vrijblijvend. Iedere volwassene moet er verplicht eentje afsluiten. Punt. Staat in de wet, dus daar valt niet aan te ontkomen. Het gaat hier om de basisverzekering, die zaken als de huisarts en veel andere zorg, zoals bezoeken aan het ziekenhuis vergoedt.

Je kunt je aanvullend verzekeren

Naast deze basisverzekering zijn er ook nog aanvullende verzekeringen. Dat is niet voor niets. Dacht je dat de basisverzekering fysiotherapie vergoedt? Helaas, dat is in 99% van de gevallen niet zo. Alleen kinderen en volwassenen die in een heel specifieke uitzonderingsgroep vallen kunnen hier aanspraken op maken. Daarom kiezen veel mensen ervoor om naast de basisverzekering nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Dat is niet verplicht, je bent ook zonder bij iedere medische dienstverlener welkom. Maar dan zal je wel zelf de rekening moeten betalen… Ook de tandarts wordt niet vergoed, waardoor de kosten op die manier al snel flink op kunnen lopen.

Een verzekering kan niet voorkomen dat je rekeningen ontvangt

Ben je verzekerd via de basisverzekering, of heb je zelfs nog aanvullende verzekeringen afgesloten? Dan verwacht je dat het wel goed zit, en je voortaan geen medische rekeningen meer zal ontvangen. Dat klopt helaas niet. Ten eerste kent de basisverzekering een verplicht eigen risico. De eerste kosten die je jaarlijks maakt, zal je zelf moeten betalen. Een aantal zaken is hiervan uitgezonderd, zoals de huisarts, zodat je misschien niet ieder jaar met deze kosten te maken krijgt. Bij een bezoekje aan het ziekenhuis geldt echter negen van de tien keer wel dat je zelf (een deel van) de rekening zal moeten betalen. Daarnaast kan het zo zijn dat je (aanvullende) verzekering een beperkte dekking heeft. Wel de tandheelkundige behandeling, niet de verdoving. Wel de fysio, maar dan slechts acht keer. Ook dan kun je dus zo nu en dan een rekening verwachten.

Kinderen zijn gratis meeverzekerd met hun ouders

Zijn er misschien ook nog leuke weetjes die geen geld kosten te vermelden? Zeker wel! Kinderen zijn namelijk gratis meeverzekerd met hun ouders. Dat wordt geregeld door de basisverzekering, die voor kinderen ook nog eens uitgebreider is dan voor volwassenen. Zo kunnen zij wel zonder kosten te maken naar de tandarts en de fysiotherapeut, bijvoorbeeld. Let wel op: zodra je kind achttien wordt is het uit met de pret, en zal er gewoon betaald moeten worden. Ook gaat dan de beperktere dekking van de basisverzekering in.