restitutiepolis

Om zeker te zijn van goede zorg is het verstandig om een passende zorgverzekering af te sluiten. Op deze manier kom je niet voor financiële verrassingen te staan wanneer je naar de dokter of naar het ziekenhuis moet. Tijdens het afsluiten van een zorgverzekering kun jij kiezen uit twee verschillende soorten polissen: een naturapolis of een restitutiepolis. Met een restitutiepolis heb je meer keuzevrijheid dan bij een naturapolis. Maar waar hoe werkt dit precies? Wij leggen de voordelen van een restitutiepolis hier voor je uit, zodat jij kunt kijken of deze verzekeringspolis bij jou past.

Naturapolis en restitutiepolis

Een zorgverzekering kun je in de vorm van een naturapolis of in de vorm van een restitutiepolis afsluiten. Met een naturapolis heb je een beperkte keuze. Je kunt hiermee namelijk alleen terecht bij zorgverleners die een contract hebben afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Hebben ze dit niet, dan komt een deel van de zorgkosten voor jouw eigen rekening.

Een restitutiepolis geeft jou veel meer keuzevrijheid. Het is een zorgpolis waarbij jij vrij bent om te kiezen uit ziekenhuizen en zorgverleners die jou het prettigste lijken. Je krijgt een volledige vergoeding van de zorgkosten, ongeacht voor welke zorgverlener je kiest. Je betaalt voor een restitutiepolis wel een hogere premie. Een naturapolis is een goedkopere, maar ook beperkende optie.

Zo werkt een restitutiepolis

Zorgverzekeraars sluiten doorgaans contracten af met zorgverleners. Hiermee besluiten ze om de zorgkosten die hun klanten hier maken te zullen vergoeden. Heb je een restitutiepolis? Dan kun je ook voor een zorgverlener kiezen waar jouw verzekeraar geen contract mee hebt. Jouw verzekeraar vergoedt de kosten hiervan, maar het kan wel zijn dat je de rekening eerst zelf moet voorschieten. Je kunt dit bedrag daarna declareren bij jouw zorgverzekeraar. Lees altijd de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar goed door, zodat je precies weet wat er onder jouw dekking valt.

De voor- en nadelen van een restitutiepolis

Ben je van plan om een restitutiepolis af te sluiten? Dan zetten we hier de voor- en nadelen nog even voor jou op een rijtje:

  • Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze – je bepaalt zelf naar welke behandelaar je gaat om de zorg te krijgen die jij nodig hebt.
  • Je bent dus niet gebonden aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten.
  • Voor een restitutiepolis betaal je echter wel een hogere premie dan voor een naturapolis.
  • Het kan voorkomen dat je de zorgkosten eerst zelf voor moet schieten.

Lees altijd de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar goed door, zodat je precies weet wat er onder jouw dekking valt.