voedingssupplementen tijdens zwangerschap

Veel vrouwen slikken voedingssupplementen tijdens de zwangerschap. Foliumzuur, vitamine D, jodium, calcium, visvetzuren en ijzer zijn populair. Deze voedingssupplementen zorgen ervoor dat zowel jij als je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Begin overigens nooit zonder enige voorkennis aan voedingssupplementen. Helaas doen veel vrouwen dit wel. Daarom vertellen wij jou in deze tekst waar je op moet letten bij het slikken van voedingssupplementen als je zwanger bent.

Kijk of voedingssupplementen geschikt zijn voor zwangere vrouwen

Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten we dat lang niet iedereen kijkt of een voedingssupplement geschikt is voor zwangere vrouwen. Dit kan grote gevolgen hebben, zowel voor jezelf als voor de baby. Een (te) grote hoeveelheid vitamine A kan bijvoorbeeld zorgen voor aangeboren afwijkingen bij jouw kind. Daarnaast zijn er nog tal van andere supplementen waarmee je op moet passen. Als voedingssupplementen niet geschikt zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap of als dit risico’s met zich meebrengt, staat dit op het etiket. Koop daarom nooit voedingssupplementen zonder een blik op de verpakking te werpen. Dit is overigens ook niet aan te raden als je geen zwanger bent. Je kan ook nuttige informatie vinden over voedingssupplementen op een baby blog.

Win advies in

Niet iedere vrouw heeft extra foliumzuur, vitamine D, jodium, calcium, visvetzuren en/of ijzer nodig tijdens de zwangerschap. Twijfel je wat je wel en niet nodig hebt? Koop dan niet lukraak een potje met tabletten, maar win advies in. Om ervoor te zorgen dat je geen verkeerde keuzes maakt, kun jij je het beste tot je verloskundige of gynaecoloog richten. Zij weten alles over zwangerschappen, waardoor ze jou ook precies kunnen vertellen van welke voedingsstoffen je er meer nodig hebt en van welke niet.

Voor sommige voedingssupplementen geldt dat je ze de hele zwangerschap door kunt gebruiken, terwijl anderen vaak slechts tijdelijk mag gebruiken. Veel vrouwen slikken foliumzuur en vitamine D de hele zwangerschap. Gebruik jodium, calcium en visolie alleen als dit aangeraden wordt door je verloskundige of gynaecoloog. Dit is vooral van belang als je via jouw voeding onvoldoende jodium, calcium of omega 3 binnenkrijgt.

Hoe zit het met multi-supplementen?

Er zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap een tekort aan calcium, jodium en visolie hebben. Als dit voor jou geldt, moet je mogelijk veel voedingssupplementen slikken. Je gebruikt immers ook supplementen met foliumzuur en vitamine D. Om te voorkomen dat je dag in dag uit een groot aantal pillen naar binnen moet werken, neig je mogelijk naar zogeheten multi-supplementen. Dit zijn voedingssupplementen die verschillende soorten voedingsstoffen bevatten.

Ondanks dat multi-supplementen een uitkomst lijken, zijn ze vaak niet geschikt voor zwangere vrouwen. Waarom niet? Omdat ze onvoldoende omega 3, calcium en/of jodium bevatten. Er zijn uitzonderingen. Wil je multi-supplementen gebruiken? Kijk dan eerst op het etiket om te zien of ze voldoende van de voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt.