gezond afvallen

Ken je dat gevoel? Dat je aan het begin van de zomer, of juist als de winter gaat beginnen, een broek uit de kast pakt die je al een paar maanden niet aan hebt gehad. Je lievelingsbroek, de broek die je een jaar geleden het liefst iedere dag droeg. Je pakt hem vol verwachting uit de kast, trekt hem vrolijk aan… om tot de ontdekking te komen dat hij je niet meer past. Je krijgt hem niet meer over je heupen heen, of de knoop gaat niet meer dicht. Of misschien ook wel, maar dan is ademen niet echt meer een optie. Wat nu? Een nieuwe broek kopen? Of toch maar proberen wat gewicht kwijt te raken, zodat je je lievelingsbroek weer gaat passen?

Wat is er precies gebeurd?

Het kan best even schrikken zijn, als een kledingstuk dat altijd als gegoten zat bij de start van een nieuw seizoen opeens niet meer past. Toch is de kans groot dat je al best wat hints in die richting hebt gekregen. Misschien heb je de afgelopen maanden bij het kopen van nieuwe kleding al vaker dan normaal een maatje groter uit de rekken moeten pakken. Merkte je dat andere kleding ook net wat minder lekker zat, of je net wat minder goed stond, dan je gewend was. Je komt namelijk meestal niet binnen een paar weken opeens meerdere kilo’s aan, dat is doorgaans een stuk langer proces.

Ga eens na of er in je situatie iets veranderd is. Het kan zijn dat je minder bent gaan bewegen, of dat je meer bent gaan eten. Misschien heb je een nieuwe baan, waar je met de auto heen gaat, terwijl je voorheen met de fiets ging. Dit soort kleine veranderingen kunnen leiden tot een langzame gewichtstoename, die je opeens merkt als je een kledingstuk dat je lang niet gedragen hebt aan wilt trekken.

Wat ga je eraan doen?

Een nieuwe broek kopen kan natuurlijk, zeker als de extra kilo’s je allesbehalve in de weg zitten en je misschien juist wel blij bent met je nieuwe curves. Is dat niet het geval? Dan zijn kleine aanpassingen vaak voldoende om je oude gewicht weer terug te krijgen. Neem daar je tijd voor, gezond afvallen is namelijk niet snel afvallen. De kilo’s’ zijn er ook niet in twee weken bijgekomen, weet je nog?

Denk eerder aan afvallen met wandelen, zeker als je het afgelopen jaar minder bent gaan bewegen. Een paar keer per week een lekkere wandeling, en de kans is groot dat die broek je vanzelf weer prima gaat passen. Een beetje minderen in eventuele ongezonde tussendoortjes kan dat proces natuurlijk wat versnellen, maar wees ook weer niet te streng voor jezelf. Je streeft uiteindelijk tenslotte naar een manier van eten en bewegen die je heel je leven vol kunt houden, niet naar een gewicht dat steeds maar blijft jojoën.