verzekeringen achttien geworden

Ben je net achttien geworden, of staat deze grote gebeurtenis binnen een paar weken op de agenda? Gefeliciteerd! Jarig zijn is ieder jaar leuk, maar je achttiende verjaardag, dat is echt een mijlpaal. Vanaf nu mag je jezelf namelijk een volwassene noemen, een belangrijke verandering. Je krijgt opeens een stuk meer rechten, en mag in principe helemaal zelf je beslissingen maken, zonder inspraak van je ouders. Met al die nieuwe rechten komen echter ook nieuwe verplichtingen. Het zelf afsluiten van een zorgverzekering is er daar één van.

Gaat dat niet automatisch?

Tot nu toe ben je waarschijnlijk nooit echt bezig geweest met je zorgverzekering. Je hoefde deze tenslotte niet zelf af te sluiten, dat ging via je ouders. Ook zij hadden hier overigens weinig omkijken naar, kinderen zijn via de basisverzekering namelijk gratis meeverzekerd met hun ouders. Zaken als doktersbezoekjes, fysiotherapie en de tandarts werden daardoor vrijwel altijd volledig vergoed, zonder dat er maandelijks een premie voor jou hoefde te worden betaald.

Die tijd is nu voorbij. Vanaf je achttiende ben je niet meer gratis meeverzekerd met je ouders, je bent tenslotte geen kind meer. Je zal zelf een zorgverzekering af moeten gaan sluiten, en hier net als iedere volwassene een premie voor moeten betalen. En dat is niet vrijwillig: iedere volwassene moet verplicht minimaal een basisverzekering hebben afgesloten.

Hoe zit het met de kosten?

Tot nu toe had je waarschijnlijk geen idee van de kosten van een zorgverzekering, maar dat ga je nu wel krijgen. En dat kan schokkend zijn, want de kosten kunnen aardig hoog zijn. Gelukkig kun je vaak kiezen voor een speciale zorgverzekering voor jongeren. Deze hebben vaak een wat lagere premie, omdat jongeren doorgaans ook minder zorgkosten maken.

Let daarbij wel op dat deze verzekering misschien niet alle kosten die je gaat maken zal dekken. Heb je bijvoorbeeld aardig wat fysiotherapie in een jaar nodig, dankzij een sportblessure of een ongelukje op de skipiste, dan kan het zijn dat je na een aantal behandelingen zelf voor de kosten hiervan op gaat draaien. Ook tandartskosten worden in ieder geval niet vanuit de basisverzekering vergoed, zodat je er een aanvullende verzekering voor nodig hebt. Krijg je te maken met een wat grotere behandeling, of wil je graag een verdoving bij het boren van een gaatje, dan kan het zijn dat je een deel van de rekening zelf moet betalen.

Een goedkope zorgverzekeraar is vaak de beste keuze voor jongeren, zolang je maar wel let op de dekking. Draai je uiteindelijk zelf voor een groot deel van je zorgkosten op, dan kan kiezen voor een wat duurdere verzekering met een hogere dekking vaak aan het einde van de rit toch een goedkopere optie zijn.