Onderdelen zorgverzekering

Een keer per jaar heb je de mogelijkheid om van zorgverzekeraar te switchen of bij je bestaande zorgverzekeraar te kiezen voor een andere zorgverzekering. Het is belangrijk dat je hier even bij stil staat, omdat je zeker wilt zijn dat je de goede keuze maakt zodat je daar het aankomende jaar zoveel mogelijk profijt van hebt. Een zorgverzekering bestaat uit meerdere onderdelen; de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

De basisverzekering

Een van de dingen die bekend worden gemaakt tijdens Prinsjesdag is de samenstelling van de basiszorgverzekering. De inhoud van dit gedeelte is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Echter de premie kan enkele euro’s per maand verschillen per aanbieder. De basisverzekering zorgt ervoor dat de meest basale zorgkosten gedekt worden. Denk hierbij aan een huisartsenbezoek of een ziekenhuisopname.

Wel heb je een eigen risico. Standaard is dit eigen risico ook bij alle zorgverzekeraars gelijk. Echter je kunt ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Op die manier krijg je een korting op je maandelijkse premie. Dit is echter alleen verstandig als je zelden tot nooit gebruik maakt van medische zorg. Bovendien is het verstandig om toch ook het geld van het eigen risico op zij te zetten aan het begin van het jaar. Als er dan toch iets gebeurt en je krijgt opeens een rekening van 600 euro doordat je je eigen risico verhoogd hebt, dan moet je dat wel kunnen betalen.

Aanvullende verzekeringen

Het tweede deel van de zorgverzekering is de optie tot aanvullende verzekeringen. De inhoud van deze verzekeringen, de dekking en premie verschillen sterk tussen de diverse zorgverzekeraars. Bovendien bieden de meeste zorgverzekeraars meerdere aanvullende verzekeringen aan, deze kun je dan met elkaar vergelijken. Tot de aanvullende zorg behoort bijvoorbeeld fysiotherapie en alternatieven geneeswijze. Alternatieve geneeswijze is zeer breed, denk bijvoorbeeld aan chiropractie en acupunctuur. Hierbij is het van belang dat je goed checkt of de dienst waar jij van gebruik wilt maken is aangesloten bij een branchevereniging die binnen de specifieke aanvullende verzekering past. Daarnaast kun je uitrekenen wat het je je oplevert om hiervoor te verzekeren. Je hebt krijgt namelijk een aantal sessies vergoed tegen een bepaald bedrag.

Tandarts

Ook een onderdeel dat bij de aanvullende verzekeringen hoort, is de tandarts. Toch willen we dit hier even los behandelen aangezien een verzekering voor de tandarts heel vaak wordt afgesloten. Zeker als je een slecht gebit hebt dan loont het zich om te kiezen voor een aanvullende verzekering waar de tandarts onder valt. Heb je een goed gebit en ga je slechts een enkele keer per jaar naar de tandarts en mondhygiëniste? Dan kun je ook een schatting maken of je goedkoper uit bent wanneer je los betaalt.

Twijfel je over wat voor jou de beste zorgverzekering is? Maak dan gebruik van een zorgvergelijker die jou helpt in het maken van jouw keuze!