Wat zijn facings?

Tandheelkunde is onmisbaar. Zonder goede tandheelkundige behandelingen zouden je tanden en kiezen er niet mooi uitzien en daarnaast is het niet mogelijk om een gezond gebit te hebben zonder de juiste verzorging. Het gebit vormt ook een belangrijke basis voor je uiterlijk. Mensen zullen altijd je gebit zien wanneer je praat en lacht. Veel mensen vinden het daarom belangrijk om een goed gebit te hebben dat ze vervolgens graag kunnen laten zien. Esthetische tandheelkunde is een vorm van tandheelkunde, waarbij het niet zozeer gaat om behandelingen die worden gedaan om je gebit zo gezond mogelijk te houden. Het gaat hierbij meer om cosmetische ingrepen die worden gedaan om je gebit er mooier uit te laten zien. Het plaatsen van facings behoort ook tot esthetische tandheelkunde.

Wat zijn facings?

Facings kun je zien als een soort schildjes die op je tanden worden geplakt. Het doel van de facings is om de vorm en de kleur van je tanden aan te passen. Je hebt vaak de keuze uit facings die zijn gemaakt van composiet of van porselein. Composiet is een goedkoper materiaal dan porselein. Een voordeel van porselein is dat dit materiaal op maat kan worden gemaakt bij een tandtechnisch laboratorium. Composiet zal niet in het laboratorium worden bewerkt, maar zal door de tandheelkundige worden bewerkt. Voor het plaatsen van een facing kan het zijn dat er een stukje van je echte tand moet worden afgeslepen om deze te laten passen.

De kleur bepalen

Elk gebit heeft een eigen kleur. De facing moet daarom goed bij het gebit passen, omdat anders op een nadelige manier zal opvallen dat er een facing geplaatst is. Daarom wordt er altijd gekeken naar de kleur van het gebit. De kleur van de facing wordt daarop aangepast. Facings zullen ook verkleuren als ze langer onderdeel uitmaken van het gebit. Porselein zal minder snel verkleuren dan composiet. Als je ervoor kiest om je gebit te bleken, dan zal de kleur van facing niet lichter worden. Je kunt de kleur van de facing in de tussentijd wel laten aanpassen.

De facing onderhouden

Een facing kun je net als de rest van het gebit gewoon poetsen. Het schildje zit goed vastgeplakt aan de originele tand, waardoor het niet makkelijk los zal laten. Het is wel aan te raden om voorzichtig te zijn met het eten van hard voedsel. Dit is hetzelfde advies dat geldt wanneer je een vulling hebt.

Een facing laten plaatsen

Laat een facing altijd plaatsen door een erkende tandarts, zoals Tandarts Nesciohove – Zoetermeer. Er zal hier altijd een facing op maat worden gemaakt en daarnaast kun je er ook altijd terecht voor advies over de facing en de mogelijkheden die je hebt om je tanden te laten bleken.