gezondheidszorg regelen verhuizen

Ga je binnenkort verhuizen? Spannend en leuk! Helaas vergt verhuizen veel moeite en tijd. Er zijn namelijk veel dingen die geregeld moeten worden. Naast het verhuizen zelf, moet je ook andere personen en instanties inlichten dat jij gaat verhuizen. Dit zijn vaak dingen waar je niet gelijk aan denkt, zoals in de gezondheidszorg. Daarom zetten wij in deze blog een aantal dingen op een rijtje die jij daarin moet regelen als je gaat verhuizen.

Een nieuwe huisarts zoeken

Allereerst is het belangrijk om jouw oude huisarts in te lichten dat je gaat verhuizen. Je moet je daar ook uitschrijven. Maar daarnaast moet je ook op zoek naar een nieuwe huisarts. Het is belangrijk dat de praktijk van de huisarts niet te ver van jouw huis vandaan is, want de huisarts moet namelijk ook in acute situaties snel bij jou kunnen zijn. De vuistregel is een reistijd van maximaal 15 minuten. Het is handig om jouw medische dossier bij de oude huisarts door te laten sturen naar de nieuwe praktijk.

Overstappen van tandarts

Een ander ding wat niet automatisch gebeurt is het uitschrijven bij je oude tandarts en overstappen naar een nieuwe tandarts. Ga je niet ver verhuizen? Toch is het praktischer om een tandarts in de buurt te hebben. Zo kan je bijvoorbeeld overstappen van tandarts Utrecht naar tandarts Leidsche Rijn. Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle tandartsen ruimte hebben voor nieuwe patiënten. Daarom is het handig om te bellen. Vaak moet je dan wat persoonsgegevens doorgeven en de reden waarom je overstapt.

Bezoek het dichtstbijzijnde ziekenhuis

Wanneer je je adres wijzigt bij de gemeenten, wordt dit wel automatisch doorgegeven aan belangrijke instanties zoals de politie, belastingdienst en het ziekenhuis. Het is verstandig om te kijken waar het nieuwe dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Zo weet je waar je moet zijn als er een noodsituatie is.

Denk ook aan je zorgverzekering

Je nieuwe adres wordt ook automatisch doorgegeven aan jouw zorgverzekeraar. Maar let op: sommige zorgverzekeraars zijn gebonden aan een bepaalde regio of hebben niet met elke arts of apotheek een werkcontract. Ga dus goed na hoe dit zit bij jouw zorgverzekeraar en wat er precies vergoed wordt.

Andere gezondheidszorg instanties

Natuurlijk zijn er ook andere gezondheidszorg instanties waar je niet gelijk aan denkt bij de verhuizing. Denk bijvoorbeeld aan de sport- of fitnessclub, een medisch specialist of de fysiotherapeut. Het is handig om de verhuizing ook door te geven aan deze instanties.