bepalen prijs hoortoestel

Veel mensen zouden baat hebben bij een hoortoestel, maar slechts 1 op de 4 mensen die ze nodig hebben gebruikt een hoortoestel. Een reden waardoor veel mensen afschrikken, is de prijs van een hoortoestel. Hoe wordt de prijs voor een hoortoestel bepaald?

Wat zijn de voordelen van een hoortoestel?

Gehoorverlies kan vervelende gevolgen hebben voor de kwaliteit van je leven. Heb je last van gehoorverlies, dan kan je last hebben van:

  • Eénzaamheid
  • Isolatie
  • Afhankelijkheid
  • Frustratie

Als je er voor kiest om een hoortoestel te gebruiken, dan kan dit artikel je ook helpen om onafhankelijk te blijven. Dit is omdat een hoortoestel een barrière wegneemt om te communiceren. Dit kan je sociale leven, ondanks een gehoorprobleem, verbeteren. Zelfs weer genieten van de kleinere dingen in het leven, zoals het luisteren naar muziek is weer een waar genoegen.

Wat is de prijs van een hoortoestel?

De kosten van een hoortoestel is mede afhankelijk van het type hoortoestel. Op dit moment kun je een keuze maken uit de volgende hoortoestellen:

  • In het oor toestellen: deze toestellen worden gedragen in het oor.
  • Achter het oor toestellen: deze toestellen draag je achter je oor.
  • Luidspreker in het oor toestellen: deze toestellen bevatten een kleine luidspreker die in je oor zit.

Gemiddeld kosten hoortoestellen tussen de €700 en €2000 euro. Je hebt ook hoortoestellen met een hogere prijs. Het is duidelijk dat hoortoestellen aanzienlijk variëren in kosten. Echter betekent het lang niet altijd dat een duurder product geschikt is. Net zoals met de meeste dingen in het leven heb je een product nodig dat past bij wat je nodig hebt. Wat werkt voor de ene persoon werkt misschien niet voor jou.

Wat zit er inbegrepen in de prijs?

Nu je weet wat de kosten zijn van een hoortoestel, is het ook goed om te weten wat hierbij inbegrepen zit. De prijs die je onder een hoortoestel ziet staan, is waarschijnlijk niet het uiteindelijke bedrag dat je betaalt voordat je de deur uitloopt. Het is vrij normaal dat de totale kosten van een hoortoestel diensten bevat, zoals nazorg, aanpassingen en garanties. Deze kosten komen daar bovenop.

Vergoeding gehoorapparaat zorgverzekeraar

De prijzen van een hoortoestel liggen vrij hoog. Wat goed is om te weten, is dat gehoortoestellen in de categorie hulpmiddelen vallen en je hierdoor voor je hoortoestel vergoeding kan krijgen.

Om kans te maken op deze vergoeding, is het belangrijk om eerst langs te gaan bij de audicien. De voorwaarde vanuit de basisverzekering, is dat je meer dan 35dB gehoorverlies hebt. Dit kan je bij een audicien laten meten. Ook bij oorsuizen (de officiële naam hiervoor is tinnitus) kom je in aanmerking voor een vergoeding van je zorgverzekeraar. Hiervoor heb je ook het advies nodig van een audicien. Ga daarom altijd eerst langs bij een audicien, want je hoortoestel kan volledig of gedeeltelijk vergoed worden op basis van deze voorwaarden.

Hoe hoog is de vergoeding vanuit je zorgverzekeraar? Dat hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. Bij een basisverzekering wordt 75% van het bedrag vergoed. Dit betekent dat je een eigen bijdrage hebt van 25%. Deze 25% valt niet onder het eigen risico. Als je een aanvullende verzekering hebt, dan kan het zijn dat het hele bedrag wordt vergoed.