tips gezonde werkomgeving

Gezonde medewerkers zijn productiever, houden zorgkosten laag en leveren een positieve bijdrage aan het imago van je organisatie. Om deze reden is aandacht voor de gezondheid van medewerkers actueler dan ooit! Maar hoe kun je dan zorgen voor een gezonde werkomgeving? Wij geven je vijf praktische tips.

Voorkom stress

Stress komt veel voor op de werkvloer. Toch wordt er door veel bedrijven nog te weinig aandacht geschonken aan dit onderwerp. Wat kun je aan stress op de werkvloer doen? Je kunt het bespreekbaar maken en de werknemers met klachten serieus nemen. Het op tijd herkennen en bespreken van stress verkleint het risico op langdurig verzuim. Ook kun je bijvoorbeeld een stressbal met logo geven aan al je werknemers. Hiervan is bewezen dat deze effectief stress kan doen verlagen. Zo’n stressbal kun je makkelijk verkrijgen via webshops als Gift Campaign. 

Zorg voor ontspanning en plezier

Ontspanning en plezier is erg belangrijk voor de gezondheid van je werknemers. Dit kan het werkgeluk van je werknemers verhogen. Gelukkige werknemers zijn vaak productiever, minder vaak ziek, werken beter samen en zijn vaak creatiever. Hoe kun je dan zorgen voor meer ontspanning en plezier? Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor een ontspannen werksfeer door je medewerkers echt te leren kennen en naar ze te luisteren. Ook kun je speakers bedrukken met je logo en deze neerzetten op kantoor. Dan kun je bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag ontspannen muziek opzetten. Voor plezier kun je denken aan een pingpongtafel in de kantine of werkuitjes. 

Gebruik planten

Naast dat planten goed zijn voor de lucht en sfeer op de werkvloer zijn ze ook nog eens goed voor de gezondheid van je werknemers. Met planten kun je dus ideaal een gezonde werkomgeving creëren! Waarom dan eigenlijk? Planten werken stressverlagend en zorgen ervoor dat er stofjes in je lichaam worden aangemaakt waar je blij van wordt. Ook kunnen zij je productiviteit, creativiteit en concentratievermogen boosten. Richt je werkomgeving dus in met planten!

Stimuleer beweging

Zitten is niet goed voor de mens, maar op kantoor doe je eigenlijk niet anders. Om een gezonde werkomgeving te creëren is het belangrijk dat je beweging stimuleert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door statafels voor je werknemers neer te zetten of eventueel een hardloopgroepje van collega’s op te richten. Het is belangrijk dat je dit overlegt met je werknemers. 

Verzorg gezonde lunches

Een groot deel van gezondheid is de voeding die je binnen krijgt. Door gezonde lunches te verzorgen voor je werknemers kun je al veel bijdragen aan de gezondheid van je werknemers. Zorg er daarbij voor dat je rekening houdt met vegetariërs en veganisten!