Voordelen stoppen met roken

Veel mensen die roken, weten eigenlijk wel dat het niet goed is voor hun gezondheid. Toch is het lastig om te stoppen met roken en daarom blijven ze ook doorgaan of stappen ze over op de e sigaret omdat dit al een beter alternatief is voor de traditionele sigaret. Maar wat zijn de voordelen als je daadwerkelijk zou stoppen met roken? Wij zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje.

Geen schadelijke stoffen meer inademen

Een sigaret bevat veel schadelijke stoffen zoals teer en nicotine. Door te roken komt dit dagelijks via je longen in je bloed en de rest van je lichaam. Dit kan leiden tot (ernstige) ziektes waaronder hart- en vaatproblemen. Natuurlijk wil je dit liever niet. Een groot voordeel van stoppen is dan ook dat je de kans op ziektes verkleint. Vind je dit lastig? Bouw dan eerst af met e sigaretten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van e liquid wat waarschijnlijk minder schadelijk is dan traditionele tabak.

Conditie verbeteren

Als je stopt met roken, dan verbetert ook je conditie. Roken vermindert namelijk het zuurstof in je bloed. En als je minder zuurstof in je bloed hebt, dan word je sneller moe. Al na enkele dagen zul je merken dat je conditie beter wordt als je stopt. Dit is niet alleen fijn als je sport, maar ook met dagelijkse activiteiten zoals wandelen en trappenlopen, ga je het verschil merken.

Geur en smaak

Een ander voordeel van stoppen met roken is dat op den duur je geur en smaak weer meer terugkomt. Na ongeveer een maand kun je al beter ruiken en proeven. Hierdoor ga je bijvoorbeeld weer meer genieten van je eten!

Betere adem

Dit is niet alleen een voordeel voor jezelf, maar ook voor anderen. Door niet meer te roken, heb je namelijk minder last van een slechte adem. Wel zo fijn voor je partner en voor de mensen om je heen.

Meer geld

Roken kost geld, veel geld en het wordt alleen maar duurder. Zeker als je veel rookt – een pakje per dag of meer – dan geef je per maand al snel enkele honderden euro’s uit aan sigaretten. Als je stopt met roken, dan bespaar je dit geld. Om het aantrekkelijker te maken om te stoppen, kun je al het geld dat je per dag bespaart, opzij leggen en elke maand iets leuks voor doen. Er zijn ook apps die je helpen bij het per dag inzichtelijk maken hoeveel je al bespaard hebt.