Hoe omgaan met klimaatangst

Het wordt steeds zichtbaarder in ons dagelijks leven en in de media: de gevolgen van klimaatveranderingen. Van alle kanten krijg je te horen dat we nu echt in actie moeten komen en ons ernstig zorgen moeten maken om het klimaat. Maar hoe ga je met deze klimaatangst om? Dat vertellen wij je graag in dit artikel! 

Erover praten

Onze eerste tip is om het onderwerp bespreekbaar te maken met anderen. Ga bijvoorbeeld eens met jouw collega’s of vrienden in gesprek over dit onderwerp en laat hen weten wat jouw zorgen en angsten zijn. Je zult merken dat er meer mensen zijn die te maken hebben met dezelfde emoties rondom het klimaat. Wellicht dat je op deze manier zelfs steun kan vinden! 

Wanneer je het niet zo goed durft om dit onderwerp met iemand in jouw omgeving aan te snijden, kan een afspraak maken bij een psycholoog een goede stap zijn. Psycholoog Harderwijk kan luisteren naar jouw zorgen en angsten en je handvatten geven hoe hier mee om te gaan. 

Nieuwe invalshoek

Wanneer je nieuws over het klimaat opzoekt zal je vooral veel negativiteit tegenkomen. Maar het kan al veel helpen om te weten dat er veel landen, bedrijven en mensen bezig zijn om de klimaatproblemen aan te pakken. 

Zo is er voldoende bemoedigende informatie te vinden over nieuwe innovaties en succesverhalen over het herstel van het klimaat, die jou een ander perspectief kunnen bieden. Het zoeken naar hoopvolle berichten kan helpen om je beter te voelen over de klimaatveranderingen, waardoor je zorgen en angsten ook wat kunnen afnemen.

In actie komen

Vaak komt klimaatangst voort uit het feit dat mensen zich te insignificant voelen om een verschil te maken. Maar er zijn voldoende dingen die je kunt doen om actie te ondernemen! Dit kan je alleen doen, maar ook samen in een groep met mensen die ook graag in actie willen komen. 

Zo kan je meer bewustzijn creëren over de klimaatveranderingen door gesprekken te beginnen. Noem bijvoorbeeld iets op over wat je in het nieuws hebt gehoord. Dit is een makkelijke manier om het gesprek te beginnen, maar kan je wel meteen bewustzijn creëren! 

Ook zou je kunnen gaan praten met jouw baas over een strategie voor aanpassingen om bij te dragen aan klimaatveranderingen. Of nodig je vrienden eens uit om een dagje tweedehands kleding te gaan shoppen! Zo maak je van een gezellig uitje ook meteen een leerzame en milieuvriendelijke dag. 

Zoals je ziet is er genoeg te doen om jouw klimaatangst te verminderen! Waar ga jij als eerst mee aan de slag?