eitwitrijke voeding koolhydraten sport

Voor sporters is het belangrijk om een goed dieet te hebben. Afhankelijk van het soort sport dat je uitoefent, moet je ook andere voedingsstoffen binnen krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld eiwitrijke voeding en sport gaan combineren. Dit is voornamelijk belangrijk bij krachttraining of duursport. De juiste voedingsstoffen kunnen jou veel voordelen opleveren en ervoor zorgen dat je gezond blijft. Maar waarom is het dan zo belangrijk? Na het lezen van onderstaande informatie weet je precies waarom jij jouw dieet aan moet gaan passen als je gaat sporten en wat het met jouw lichaam doet. Want niet alleen de eiwitten zijn belangrijk, ook de koolhydraten en gezonde vetten zijn enorm belangrijk. Deze voedingsstoffen noem je ook wel macronutriënten.

Eiwitrijke voeding bevordert de spiergroei

Bij het sporten is het van belang dat je voldoende eiwitrijke voeding binnen krijgt. Jouw spieren hebben namelijk veel te verduren gehad en moeten weer op kracht komen. Daarbij zorgen eiwitten direct voor de spiergroei. Zonder deze voedingsstoffen kun je sporten wat je wilt, maar zal jouw lichaam nooit voldoende spiermassa ontwikkelen. Het gaat hierbij wel om de fanatieke sporters. Als je eens in de zoveel tijd gaat sporten, is deze voeding niet direct van belang. Wil je op topniveau presteren, dan zul je dus eiwitrijke producten tot je moeten nemen om jouw spieren te laten groeien.

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt

De eiwitrijke voeding bij sport moet altijd goed gedoseerd worden. Zo hebben gezonde mensen gemiddeld 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Wanneer je 70 kilo weegt, moet je dus 56 gram eiwit innemen. Bij fanatieke sporters is dit echter veel meer. Hierbij varieert het sterk per doel dat je voor jezelf stelt. Zo kun je tussen de 1,2 en 2 gram per kilo lichaamsgewicht innemen. Vaak kun je deze al via de Schijf van Vijf binnenkrijgen, maar soms is het nodig om extra shakes in te nemen of yoghurt te eten na het sporten. Ook is het belangrijk om genoeg goede koolhydraten te eten, als je wilt aankomen. Als je wilt afvallen is het verstandig om koolhydraatarm eten te proberen. Dit zorgt ervoor dat je spieren behoud en vet verliest. Mits je natuurlijk niet te veel caloriëen tot je neemt.

Opletten op de voedingsstoffen die je inneemt

Het is daarbij goed om te weten dat meer eiwitrijke voeding bij het sporten niet direct tot meer spiergroei leidt. Een overschot van deze voedingsstoffen zorgt namelijk weer voor meer vet. Jouw lichaamsgewicht kan hiermee dus ook drastisch toenemen doordat je te veel eiwitten ingenomen hebt. Je moet het daarom altijd goed blijven doseren en vooral kijken of je al voldoende binnen hebt gekregen met je dagelijkse maaltijden. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je het aanvullen. Let daarom op wat je eet en de rest komt vanzelf.